top of page

Wondzorg

De huid omhult ons hele lichaam en wordt beschouwd als het grootste orgaan. De belangrijkste functie van de huid is het vormen van een barrière ten opzichte van de buitenwereld waarbij ze ons beschermt tegen o.a. schadelijke bestanddelen, vuil, straling en micro-organismen.

Daarnaast is onze huid ook verantwoordelijk in de warmte- en vochtregeling van het lichaam en zorgt zij voor de aanmaak van vitamine D.

 

Over de hele huid verspreid zitten ongeveer een miljoen zenuwuiteinden. Hiermee kunnen we warmte, koude, pijn, aanraking, trillen, druk en jeuk voelen.

De huid

Het verouderen van de huid wordt voornamelijk veroorzaakt door zogenaamde vrije radicalen. Dit zijn zeer actieve atomen die cellen kunnen beschadigen waardoor het bindweefsel in de huid minder elastisch wordt. Deze vrije radicalen ontstaan enerzijds in het lichaam zelf bij bepaalde processen zoals celdeling, immuunsysteem en ontgiftingssysteem. Anderzijds bereiken ze de huid ook via externe factoren zoals straling, luchtverontreiniging, synthetische toevoegingen in voedsel, lichamelijke overbelasting, stress, zware metalen etc. 

Het opvangen van de vrije radicalen gebeurt via 2 systemen. Enerzijds bezit de huid een aantal enzymen die deze vrije radicalen kan opvangen en zo neutraliseren. Anderzijds nemen we met onze voeding antioxidanten in die daarmee ongewenste vrije radicaalvorming kunnen voorkomen. 

De verouderende huid

Vaak voorkomende wonden

Skintear

Een skintear komt voornamelijk voor bij oudere mensen bij wie de huid verzwakt is en makkelijk gekwetst wordt. Letterlijk vertaald betekent het "gescheurde huid". Door louter te stoten kan deze wonde reeds ontstaan. Het is belangrijk om de gescheurde huid zo goed mogelijk terug over de wonde te leggen. Hechten van deze wonde is eerder tegenaangewezen gezien de huid hierdoor meer beschadigd wordt. 

Veneus ulcus

Een veneus ulcus is een wonde die veroorzaakt wordt door onderliggende spataders. Meestal zijn deze wonden gesitueerd aan de binnenzijde van het onderbeen net boven de enkel. Naast lokale wondzorg is een behandeldeling van de spataders en dragen van steunkousen noodzakelijk.

Doorligwonde (decubitus)

Een doorligwonde of decubitus ontstaat bij bedlegerige patiënten. Op plaatsen waar de druk ter hoogte van de huid te hoog is, ontstaat een wonde. Eén van de meest voorkomende plaatsten is de stuit. De behandeling is vaak uitgebreid en langdurig waarbij de wonde vaak eerst chirurgisch zuiver dient te worden gemaakt. Daarna wordt vaak gewerkt met zogenaamde VAC-therapie om de wonde verder te doen helen.

Arterieel ulcus

Een arterieel ulcus is een wonde die veroorzaakt wordt door een verminderde bloedsvoorziening. Hierdoor komen er onvoldoende voedingsstoffen en zuurstof aan ter hoogte van de wonde om deze te doen genezen. 

De behandeling zal dan ook vooreerst gericht zijn op het optimaliseren van de doorbloeding.

 

De behandeling van wonden is complex en vergt de expertise van een gespecialiseerd team bestaande uit chirurgen, orthopedisten, microbiologen, internisten en wondverpleegkundigen.

Elke wonde heeft zijn specifieke eigenschappen en dient individueel te worden aangepakt. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een heel scala aan wondverbanden en zalven.

Derhalve wordt de behandeling vaak multidisciplinair aangepakt via een wondkliniek. Hierdoor kan onmiddellijk een grondige analyse  worden gemaakt en een behandelingsplan worden opgesteld in nauwe samenwerking met de thuiszorg.

Behandeling

bottom of page