top of page

Aneurysma

Wat is een aneurysma?

 

Een aneurysma is een verwijding van een bloedvat. Door veroudering van de vaatwand treedt een verzwakking op van deze wand en gaat het bloedvat langzaam uitzetten. Dit proces gaat in de regel zeer traag. Deze uitzetting kan in principe ter hoogte van elke slagader voorkomen doch het meest voorkomende is het aneurysma van de aorta ter hoogte van de buik, het zogenaamde abdominaal aorta aneurysma.

Het is gekend dan aneurysma's mee genetisch bepaald zijn en dat het meer voorkomt bij mensen bij wie er familieleden zijn die gekend zijn met een verbreding van de slagader.

Wat zijn de symptomen?

 

Een aneurysma van de buikslagader veroorzaakt meestal geen klachten en wordt vaak toevallig gevonden via een echografie of CT-scan die omwille van een andere reden werd uitgevoerd. Echter, wanneer een aneurysma in de loop van de jaren blijft groeien, kan er op een gegeven moment een scheur ontstaan wat aanleiding zal geven tot een levensbedreigende bloeding. Dit gaat gepaard met ernstige buik- en/of rugpijn en vereist urgente chirurgische interventie. Jammer genoeg zal de helft van de patiënten bij wie een scheur ontstaat het ziekenhuis niet levend bereiken en van diegene die nog een spoedoperatie kan ondergaan overleeft ook maar de helft.

Wanneer en hoe behandelen

 

De normale buikslagader of aorta heeft een diameter van ongeveer 2 cm. Men spreekt van een verwijding of aneurysma vanaf een diameter van 3 cm.

Uit studies is duidelijk gebleken dat een aneurysma pas een behandeling behoeft indien de diameter meer is dan 5.5 cm voor mannen en 5.0 cm voor vrouwen. Daaronder is de kans op ruptuur verwaarloosbaar.

 

Wanneer het aneurysma voldoende groot is, zal een CT-scan worden uitgevoerd om de precieze anatomie van de verbreding in beeld te brengen. Afhankelijk van deze resultaten zijn er 2 opties voor een heelkundig herstel:

  • Endoprothese 

  • Vervangen van het zieke deel door een broek- of buisprothese

Endoprothese

Een endoprothese is een stent die bekleed is met kunststof en die via de slagaders ter hoogte van de liezen wordt ingebracht voor de behandeling van een aneurysma. Hierdoor stroomt al het bloed via de stent en drukt het niet meer tegen de wand zodat het aneurysma niet meer kan uitzetten.

Voor deze ingreep bent u 5 dagen in het ziekenhuis.

Broek- of buisprothese

Bij deze ingreep wordt het zieke deel van de aorta vervangen door middel van een kunststof prothese. Indien dit beperkt blijft tot de buikslagader spreekt men van een buisprothese. Wanneer het nodig is om de buikslagader en een deel van de bekkenslagaders te vervangen spreekt met van een broekprothese.

Voor deze ingreep bent u 10 tot 14 dagen in het ziekenhuis. 

Please reload

bottom of page